Що краще: омега-3 або омега 3-6-9? - Це досить поширене питання, коли покупець хоче підібрати для себе найбільш оптимальний варіант. На перший погляд, може здатися, що Омега 3-6-9 більш краща, з причини оптимального і правильного співвідношення всіх омега жирів в такому продукті. І в якійсь мірі це вірно, але не завжди омега 3-6-9 буде краще омеги-3. Давайте розберемося докладніше.
Омега - 3 дуже важливі жирні кислоти, які мають масу корисних властивостей: до них відносяться зниження ризику серцево - судинних захворювань, діабету і раку, а також поліпшення когнітивних функцій мозку і функцій суглобів, крім того омега-3 сприяє спалюванню жирової тканини.
І Омега - 3 і Омега-6 жирні кислоти є незамінними, тобто людина може їх отримати тільки з їжі (включаючи і спортивне харчування). Як і омега-3 жири, омега - 6 жири відіграють важливу роль в раціоні харчування, і вони також мають масу корисних властивостей, але є велика різниця: омега-6 жири містяться в рослинних оліях, горіхах і ЗЕРНОВИХ. У наш час м'ясо тварин, містить великі кількості омега-6 і незначні кількості омега-3. Крім того, в останні роки кількість омега-6 в нашому раціоні харчування значно зросла, завдяки великому вживанню в їжу рослинних масел, таких як кукурудзяна, соняшникова, сафлорова, бавовняна і соєва.
Метаболіти Омега - 6 можуть значно посилювати запальні реакції (особливо арахідонова кислота), на відміну від Омега-3. З цього випливає, що для збереження балансу біологічно активних речовин, Омега-3 і Омега-6 повинні споживатися в певних пропорціях. Рекомендовані співвідношення коливаються в межах від 1: 1 до 4: 1 Омега-6: Омега-3
За останніми дослідженнями, співвідношення Омега 6 жирів до Омега 3 в сучасному раціоні харчування становить близько 10-20 до 1, замість рекомендованих 1-4:1.
Підвищене споживання омега-6 може негативно позначитися на вашому здоров'ї і збільшити ризик розвитку серцево-судинних захворювань, астми, Артриту, а також депресії. Крім того, це може порушити оптимальне відновлення м'язів і уповільнити втрату жиру.
Як і омега-3, і омега-6, Омега-9 жири також мають корисні властивості, а саме мають протизапальний ефект, який покращує загоєння і може допомогти запобігти численні захворювання. Але на відміну від омега - 3 і омега-6, Омега-9 жирні кислоти не є незамінними жирами. Це означає, що ваш організм може виробляти їх самостійно. Крім того, Омега-9 жири знаходяться також в оливковій олії та інших рослинних оліях. Так що, якщо ви включите оливкову олію в ваш раціон, то ймовірно, отримаєте всю необхідну норму омега-9 жирів.
Звичайно, дуже важливо, що б все омега жири надходили щодня в ваш організм в необхідних пропорціях. Вибирайте прийом препаратів Омега 3-6-9 тільки в тому випадку, якщо ви практично не отримуєте омега-6 жири з інших джерел, таких як всілякі рослинні масла. Пам'ятайте, дуже небажано, що б співвідношення Омега - 6 жирів до омега-3 жирів було більш ніж 5:1. Для наочності наведемо вам таблицю зразкового вмісту омега 6 і омега 3 жирів в продуктах:
Продукт | Вміст Омега-3, мг | Вміст Омега-6, мг |
Лляна олія (1 ст. л.) | 7196 | 1715 |
Соняшникова олія (1 ст. л.) | 5 | 3905 |
Кунжутне масло (1 ст. л.) | 300 | 5576 |
Кукурудзяна олія (1 ст. л.) | 157 | 7224 |
Масло Канолу (1 ст. л.) | 2532 | |
Оливкова олія (1 ст. л.) | 103 | 1318 |
Насіння Чіа (30 г) | 4915 | 1620 |
Насіння льону (30 г) | 6388 | 1655 |
Насіння соняшникове (1 чашка) | 34 | 10602 |
Насіння кунжутне (1 чашка) | 541 | 6700 |
Насіння гарбуза (1 чашка) | 250 | 28571 |
Волоський горіх (1 чашка) | 10623 | 44567 |
Горіхи мигдаль (1 чашка) | 5.7 | 11462 |
Горіхи пекани (1 чашка) | 1075 | 22487 |
Пшениця (1 чашка) | 52 | 1152 |
Жито (1 чашка) | 265 | 1619 |
Вівса (1 чашка) | 173 | 3781 |
Сочевиця (1 чашка) | 209 | 776 |
Квасоля, сира (1 чашка) | 25.3 | |
Нут, сирий (1 чашка) | 202 | 5186 |
Зелений горошок, сирий (1 чашка) | 50.8 | 220 |
Стручкова квасоля, сира (1 чашка) | 12.7 | 73.5 |
Салат латук, свіжий (1 пучок, 360 г) | 209 | 86.4 |
Шпинат, свіжий (1 пучок, 340 г) | 469 | 88.4 |
Банан, сирий (1 шт.) | 31.9 | 54.3 |
Полуниця, свіжа (100 г) | 65 | 90 |
Морква, сира (100 г) | 2 | 115 |
У разі, якщо ви в достатній кількості споживаєте продукти, що містять омега-6 жири, то вибирайте добавки містять тільки омега-3. Також відзначимо, що б відкоригувати співвідношення омеги 6 і 3 по відношенню один до одного, доцільно збільшити частку споживаних омега-3. Такий же ефект буде досягнутий при скороченні частки омега-6. Іншими словами, ідеальним рішенням буде вживати омега-3 в більшій кількості, а омега-6 в меншому.
Відгуків: 0 / Написати відгук