096 0000 736
Kyivstar Vodafone Lifecell

Тригліцеридна або етилова форма риб'ячого жиру?

Тригліцеридна або етилова форма риб'ячого жиру?

Покупці часто запитують, чи є тригліцеридна (ТГ) форма омега-3 краще і безпечніше, ніж етилова форма (ее)? Наш матеріал саме про це.

Резюме: огляд наукової літератури, в якій порівняння між формами ее та TG омега - 3 оцінювалися з точки зору біодоступності, безпеки або ефективності, показують, що відмінності незначні, несуттєві і не можуть бути визнані фізіологічно або клінічно значущими. Результати порівняльних досліджень доводять, що засвоєння EPA і DHA з ТГ або з ее - ідентично, особливо коли риб'ячий жир регулярно застосовується протягом тривалого часу.  

Простіше кажучи, твердження про те, що тг форма більш вигідна або корисна, ніж форма ее, в даний час не підтверджується достовірною наукою. Більш того, саме ее форма використовувалася в більшості клінічних випробувань, пов'язаних з серцево-судинними захворюваннями , що показують користь омега-3, і була вибором для дослідження AREDS 2 Національного інституту очей. Ее форма також безпечна і більш концентрована. Ее омега схвалена FDA. 


Що таке омега-3 у формі етилового естеру (ее) і тригліцеридів (ТГ)?

Тригліцериди складаються з 3 жирних кислот, пов'язаних з головним ланцюгом гліцерину. Неочищений риб'ячий жир містить ТГ з різним вмістом EPA і DHA в якості жирних кислот. Одним з недоліків нерафінованого риб'ячого жиру є те, що його низька концентрація омега-3, унеможливлює отримання більш високих доз. Як ее, так і комерційно доступні форми ТГ піддаються обробці і очищенню різними способами. 

Концентрація омега - 3 в риб'ячому жирі може бути збільшена шляхом етілірованія. Під час цього процесу гліцеринова основа і деякі жирні кислоти з більш короткою ланцюгом видаляються з EPA і DHA. Потім вільні жирні кислоти етерифікують з утворенням етилових естерів.

Ще один спосіб збільшити вміст омега - 3-спочатку використовувати етилування для концентрування DHA і EPA . Отримані етилові Естери потім розщеплюються, і вільні жирні кислоти перетворюються в тригліцерид. Слід зазначити, що форми ее і ТГ класифікуються як складні ефіри. При ее формі жирні кислоти етерифікують до етанольного основного ланцюга, тоді як в ТГ жирні кислоти етерифікують до основного ланцюга гліцерину. 

Чи є одна форма більш стабільною, ніж інша?

Ні. Постачальники високоякісного риб'ячого жиру зберігають масла в герметичних ємностях, заповнених азотом, щоб запобігти впливу світла і кисню. У цих умовах при контрольованих температурах немає відмінностей в стабільності між формами ее і ТГ. Точно так само обидві форми однаково стабільні, якщо риб'ячий жир укладений в герметично закриті капсули, упакований і правильно зберігається.

Чи було доведено, що форма ее клінічно ефективна?

Переважна більшість клінічних досліджень, які вивчали Додаткові омега-3 для різних параметрів здоров'я, використовували форму ее, за словами дослідника омега-3 доктора Цзин Суан Канга, доцента в Гарварді, і як це відображено в недавньому огляді клініки Майо (1) , добре відоме Вторинне профілактичне дослідження «GISSI», яке є одним із прикладів. У цьому дослідженні понад 11 300 пацієнтів, які перенесли недавні серцеві напади, у тих, хто отримував близько 850 мг на день комбінованих ЕПК і ДГК (у формі ее) протягом 3,5 років, був знижений ризик смерті від усіх причин плюс нефатальний інфаркт і інсульт. , а також значне зниження ризику серцево-судинної смерті, особливо раптової смерті (2,3).

Форма ТГ краще засвоюється, ніж форма ее?

Результати порівняльних досліджень в цілому показують, що засвоєння EPA і DHA з ТГ або з ее - і біологічні результати з плином часу - схожі, коли добавка приймається регулярно і протягом тривалого часу.

В одному короткостроковому дослідженні (12) повідомлялося, що біодоступність була вищою для форми TG порівняно з формою EE. Проте, слід зазначити, що ці висновки були засновані на порівняно короткостроковому (2 тижні) дослідженні у фіксованій дозі приблизно 3,5 г ЕПК + ДГК в день. Навпаки, більш тривале дослідження, опубліковане в 2016 році, не виявило суттєвих відмінностей у біодоступності з формами ТГ та ее протягом 3-місячного періоду (13). Важливим моментом, який слід враховувати при розгляді короткострокової біодоступності, є те, що ефективність ee омега-3 за об'єктивними параметрами здоров'я, таким як зниження підвищених тригліцеридів в крові, починається приблизно через 1 місяць після початку прийому добавок, при цьому максимальна ефективність спостерігається приблизно через 2-3 місяці.(14) . Таким чином, будь-які короткочасні відмінності в абсорбції, метаболізмі та загальній біодоступності не мають значного клінічного впливу, і більшість людей, які приймають добавки з риб'ячим жиром, роблять це протягом тривалого часу, а не тільки протягом короткого періоду часу.

Чому буде різниця між короткостроковими та довгостроковими результатами досліджень щодо ее? Процес гідролізу ее, як видається, повільніше, ніж дія панкреатичної ліпази на ТГ, що пояснює уповільнене підвищення рівня в плазмі або тканини, що спостерігається в деяких дослідженнях на людях (15). На омега - 3 у формі ТГ діє ензим панкреатичної ліпази в кишечнику, тоді як форма ее гідролізується (жирна кислота відділяється від етилового носія) тільки тоді, коли вона поглинається ендотеліальними клітинами кишкової оболонки.

Чи може форма ее призвести до утворення надмірної кількості вільних радикалів? Ее безпечно приймати протягом довгого проміжку часу?

Чи можуть омега - 3 у формі ее представляти більший ризик утворення вільних радикалів, ніж форма ТГ, якщо жирні кислоти з ее не повністю перетворюються на тригліцериди в ендотеліальних клітинах.

По-перше, було доведено, що ее повністю перетворюються в Тригліцериди (6). По-друге, застосування ее показало чітке перетворення омега - 3 жирних кислот в тригліцериди і фосфоліпіди плазми протягом тижня (19) . Нарешті, результати дослідження з використанням високої дози прийому ее-форми, показали, що це має мало переваг. Високо очищені EPA і DHA , як ее форма (4 грами в день) призвів до не значної зміни окисного стану плазми, що вказує на відсутність збільшення окисного стресу при прийомі високих дозувань ее форми.

Пінопластовий міф: чи представляють рибні продукти ее форм ризик для здоров'я?

Ні! На YouTube дуже багато матеріалів, які, демонструють, що ее форма риб'ячого жиру здатна розчиняти чашку з пінополістиролу (полістиролу), а форма ТГ - ні. У роликах говориться, що вплив на пінопласт пов'язаний з "етанолом" в ее формі риб'ячого жиру, і передбачається, що прийом ее форми матиме негативний вплив на шлунково-кишковий тракт і печінку. 

Насправді в ее формі риб'ячого жиру немає вільного етанолу, і полістирол ніяк не схожий на травний тракт людини. Одним з хімічних властивостей сполуки є його полярність (різниця в електричному заряді між протилежними кінцями молекули). В організмі, нашому харчуванні і навколишньому середовищу зустрічається безліч прикладів як полярних, так і неполярних природних сполук. Студенти-хіміки знають, що полярні сполуки, такі як етанол і вода, не розчиняють неполярні матеріали, такі як пінополістирол. Тільки неполярні сполуки можуть розчиняти пінополістирол, який також є неполярним.

Спостереження, що форма ее здатна розчиняти пінополістирол, просто відображає той факт, що полярність ее надзвичайно схожа на пінополістирол. Ее форма риб'ячого жиру омега - 3 була оцінена як дуже безпечна всіма регулюючими органами, в тому числі і FDA, які врахували величезну кількість наукових даних.


Матеріали по темі:

  1. Lee JH, O'Keefe JH, Lavie CJ, Marchioli R, Harris WS. Omega-3 fatty acids for cardioprotection. Mayo Clin Proc 83(3):324-32, 2008.
  2. GISSI-Prevenzione. Dietary supplementation with n-3 polyunsaturated fatty acids and vitamin E after myocardial infarction. Lancet 354:447-55, 1999.
  3. Breslow JL. N-3 fatty acids and cardiovascular disease. Am J Clin Nutr ;83(6 Suppl):1477S-1482S, 2006.
  4. AREDS-2 Investigators Brochure, www.areds2.org
  5. Nordoy A, et al. Absorption of the n-3 eicosapentaenoic and docosahexaenoic acids as ethyl esters and triglycerides by humans. Am J Clin Nutr 53:1185-90, 1991.
  6. Krokan HE, et al. The enteral bioavailability of eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid is as good from ethyl esters as from glyceryl esters in spite of lower hydrolytic rates by pancreatic lipase in vitro. Biochimica et Biophsica Aca 1168:59-67, 1993.
  7. Hansen JB, Olsen JO, et al. Comparative effects of prolonged intake of highly purified fish oils as ethyl ester or triglyceride on lipids, haemostasis and platelet function in normolipaemic men. Eur J of Clin Nutr 47:497-507, 1993.
  8. Reis GJ, et al. Effects of two types of fish oil supplements on serum lipids and plasma phospholipid fatty acids in coronary artery disease. Am J Cardiol 66:1171-75, 1990.
  9. El Boustani S, et al. Enteral absorption in man of eicosapentaenoic acid in different chemical forms. Lipids 22:711-14, 1987.
  10. Lawson LD and Hughes BG. Human absorption of fish oil fatty acids as triacylglycerols, free fatty acids, or ethyl esters. Biochem Biophys Res Comm, 156:328-35, 1988.
  11. Dyerberg J, et al. Bioavailability of n-3 fatty acids. In n-3 Fatty Acids: Prevention and Treatment in Vascular Disease, SD Kristensen, EB Schmidt, R DeCaterina and S Endres, eds. Bi and Gi Publishers, Verona—Springer Verlag, London pp. 217-26, 1995.
  12. Dyerberg J, et al. Bioavailability of marine n-3 fatty acid formulations. Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids 83:137-141, 2010.
  13. West, Annette L., Graham C. Burdge, and Philip C. Calder. "Lipid structure does not modify incorporation of EPA and DHA into blood lipids in healthy adults: a randomised-controlled trial." British Journal of Nutrition 116.5 (2016): 788-797.
  14. Ackman RG. The absorption of fish oils and concentrates. Lipids 27:858-62, 1992.Breslow, JL. . Review: n-3 Fatty acids and cardiovascular disease. Am J Clin Nutr 83(s):1477s-82s, 2006.
  15. Leaf A, et al. Clinical prevention of sudden cardiac death by n-3 polyunsaturated fatty acids and mechanism of prevention of arrhythmias by n-3 fish oils. Circulation 107:2646-52, 2003.
  16. Lavie CJ et al. Omega-3 polyunsaturated fatty acids and cardiovascular disease. J Am Coll Cardiol 51:585-94, 2009.
  17. Rupp H. Omacor (prescription omega-3-acid ethyl esters 90): From severe rhythm disorders to hypertriglyceridemia. Adv Ther 26:675-90, 2009.
  18. Rupp H. New perspectives for an evidence-based therapy with omega-3 fatty acid ethyl esters : Mechanisms of action of omega-3 fatty acid ethyl esters in congestive heart failure 02-Sep-08 , Munich, Germany (Lecture & slides:  cardio-symposium.org; See also: http://www.omega-3-forum.com/).
  19. Zuijdgeest van Leeuwen SD, et al. Incorporation and washout of orally administered n-3 fatty acid ethyl esters in different plasma lipid fractions. Br J Nutr 82:481-8, 1999.
  20. Hansen JB, Berge RK, et al. Lipid peroxidation of isolated chylomicrons and oxidative status in plasma after intake of highly purified eicosapentaenoic or docosahexaenoic acids. Lipids 33:1129-9, 1998.
  21. Harris WS, et al. Safety and efficacy of Omacor in severe hypertriglyceridemia. J Cardiovasc Risk 4:385-91, 1997.
  22. Bays HE, et al. Prescription omega-3 fatty acids and their lipid effects: physiologic mechanisms of action and clinical implications. Expert Rev Cardiovasc Ther 6:391-409, 2008.
  23. Bays H: Rationale for prescription omega-3-acid ethyl ester therapy for hypertriglyceridemia: a primer for clinicians. Drugs Today (Barc) 44:205-246, 2008.

    Відгуків: 0 / Написати відгук
Написати відгук
Увага: HTML не підтримується. Використовуйте звичайний текст.
    Погано            Добре