Бета-каротин є каротиноїдом. Каротиноїди діляться на дві основні групи: каротини і ксантофилл. Каротин складаються з водню і вуглецю, в той час як ксантофилл також містять атоми кисню. Бета-каротин відноситься до групи жовтих і червоних рослинних барвників. Саме це поживна речовина надає яскраве забарвлення моркви і інших овочів. Бета-каротин є жиророзчинних, тобто найкраще засвоюється разом з жиром. Це відбувається у верхній частині тонкого кишечника. Бета-каротин є так званим провітаміном, оскільки він може перетворюватися на вітамін А, якщо це необхідно організму. Бета-каротин також проводиться в синтетичній формі для використання в якості харчового барвника.
Бета-каротин і вітамін
Бета-каротин є хорошим джерелом рослинного вітаміну А, а в деяких регіонах світу бета-каротин є практично єдиним джерелом вітаміну А для населення. В організмі людини бета-каротин здатний перетворюється на вітамін А, який допомагає підтримувати здоров'я шкіри і слизових оболонок, а також нормальний зір. Крім того, вітамін А відіграє важливу роль в процесі спеціалізації клітин і сприяє нормальному функціонуванню імунної системи.