Протеїн - корисний і поживний продукт для шанувальників дієт і спортсменів. Він приносить користь шляхом надання організму одного з його найголовніших будівельних блоків. Існує багато доступних форм білка, і кожна з них містить амінокислоти, які потрібні організму для поповнення запасу енергії і забезпечення росту м'язів.
Сироватковий протеїн
Сироватка - це один з двох основних білків, що зустрічаються в молочних продуктах. Легше засвоюється організмом людини, ніж молочний білок (казеїн). Сироватка - легко і швидко перетравлюється. Сироватковий білок недорогий, завдяки чому він став улюбленим продуктом багатьох спортсменів і дієтологів.
Сироватка проводиться в двох основних формах: концентрат сироваткового білка і ізолят сироваткового білка. Концентрат виготовляється в процесі виробництва твердих сирів або сиру. Молоко поділяють на два компоненти: рідку сироватку і твердий сир або молочний жир і казеїн. Рідка сироватка потім висушується і таким чином виходить концентрат сироваткового білка.
Ізолят сироваткового протеїну (WPI) виходить з рідкої сироватки за допомогою спеціального процесу фільтрації, який видаляє жир, холестерин і лактозу з розчину. Цей процес дозволяє використовувати сироватковий порошок без побічних ефектів тим, хто страждає від непереносимості лактози.
Протеїн з яєчного білка
Це сушена, порошкоподібна форма білка курячого яйця. Він має кілька переваг перед сироватковим протеїном. Наприклад, люди, які страждають від алергії на лактозу, можуть вживати даний порошок, оскільки він не містить ніякої лактози. Хоча з ізоляту сироваткового білка видаляють більшу частину лактози, вона може залишатися в ньому в певній кількості. Яєчний білок або альбумін перетравлюється помірними темпами, що відрізняє його від швидко перетравлюються сироватки або повільно перетравного казеїну.
Яєчний протеїн засвоюється довше сироватки, але повільніше казеїну. Це один з небагатьох білків, який містить всі 10 незамінних амінокислот.
Веганські і вегетаріанський протеїн
Протеїни тваринного походження не підходять для веганів і вегатаріанцев. Є широкий вибір варіантів веганських протеїнів. Кожен має власні переваги і смакові профілі. Багато з них є або пророщених, або ферментованим, що відкриває доступ до багатьох поживних речовин в їжі і полегшує здатність людини перетравлювати їх.
Протеїновий порошок з гороху містить широкий спектр амінокислот з розгалуженим ланцюгом. Вважається, що він допомагає приборкати апетит, знижує артеріальний тиск, сприяє здоров'ю нирок, потовщує м'язи і регулює рівень цукру в крові.
Білок з рису - це відмінний вибір для схуднення. Він наповнений антиоксидантами, вважається, що він має відмінні переваги для печінки і містить речовини, що відповідають за гормональний баланс.
Протеїн з сої - це найбільш широко використовуваний веганські протеїн з доступних. Краще використовувати ферментований і органічний порошок, оскільки він денатурує гормони ксеноестрогена, які в природному вигляді присутні в рослині. Ці гормони цінуються жінками в перименопаузальний і постменопаузний періоди і можуть допомогти стримати симптоми від цієї зміни в житті.
У багатьох випадках веганські протеїнові порошки також змішуються разом, щоб отримати більш повний рослинний джерело живлення.